Karayolu Taşımacılığı

01Karayolu Taşımacılığı

Karayolu Taşımacılığı

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte taşımacılıkta birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Taşımacılığı, yüklerin bir noktadan diğer noktaya hızlı ve güvenli bir şekilde hareketine olanak sağlayan ulaşım sistemi olarak nitelendirebiliriz. Taşımacılık çeşitleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri de karayolu taşımacılığı olmuştur. Karayolu taşımacılığı hakkında bilgialmak isteyenler için, taşınacak yüklerin bir noktadan diğer noktaya karayolları üzerinden taşınması şeklinde özetlenebilir. Kısa mesafeler arasında hızlı ulaşım imkanı ve fiyat politikası sayesinde ülkemizde sıkça tercih edilir. AR Lojistik olarak kalite standartlarına uygunluğu ile oldukça tercih edilen karayolu taşımacılığı avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Müşteri nerede olursa olsun, karayolunun mevcut olduğu her bölgeye taşıma imkanı sağlamaktayız. Kapıya teslim ile esneklik ve hızlılık ayrıcalığı sunmaktayız.
  • Taşınan malın kaybolma ihtimalinin az olması sebebiyle güvenli bir taşıma seçeneğidir.
  • Mal yüklemesi ve boşaltılması zahmetli bir iş değildir. Malın boyutu ve miktarına göre kısa bir süre içerisinde yüklenebilir/boşaltılabilir.
  • Taşınan mallara yapılan sigorta sayesinde malın başına gelebilecek deforme, kaybolma kırılma gibi durumlardan etkilenmez. Böylece müşteri ile aramızda güven bağı oluşturuyoruz.
  • Karayolu yük taşımacılığı ile birden fazla rotaya mal bırakmak mümkündür.
  • Ağır yüklerin taşınabilmesi ile oldukça esnek bir ürün yelpazesine sahiptir. Kg bazında ürünler taşınabildiği gibi tonlarca ürün de kolayca taşınabilir.

 

Karayolu Taşımacılığında Gerekli Olan Belgeler

Tüm taşımacılık çeşitlerinde olduğu gibi karayolu taşımacılık için de belirli belgelerin mevcut olması gerekir. Karayolu taşımacılığı nakliye işlemlerinin belirlenen prosedürlerde ilerlemesi için gerekli olan karayolu taşıma belgeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Nakliyeci Makbuzu: Taşıma komisyoncularının düzenlemiş olduğu bir belgedir.
  • Paket Postası Makbuzu: Malların posta ile gönderilmesi üzerine posta idaresi tarafından düzenlenen belgedir.
  • Tır Karnesi: Taşıma işlemini yapan tırın plaka numarası, firması, dolu ve boş ağırlığı gibi bilgilerin bulunduğu belgedir.
  • FİATA Teselüm Belgeleri: Ciro edilemez özelliğine sahip belgeleri almak için öncelikle FİATA'ya üye olunması gerekir. Üyelik işleminden sonra FİATA lisansının alınmasıyla geçerli hale gelen belge, nakliyeci makbuzu olarak nitelendirilebilir. Bu belgenin orijinali, varış yerine ulaştığında ihracatçıya teslim edilir.
  • CMR BelgesiKarayolu taşımacılığında kullanılan belgeler arasında sıkça karşılaşılan belge, Uluslararası karayolu lojistiği anlaşması olarak nitelendirilebilir. Ticari Mallar Güzergah Anlaşması (Convention Merchandise Rouiter) imzalamış olan ülkelere yapılan karayolu taşımacılığında düzenlenmesi gereken karayolu konşimentosudur. Malların anlaşma şartlarına uygun olarak taşındığını belirtir, aynı zamanda hukuki bir delil olarak kabul edilir. Üç orijinal nüshadan ilki yükleyen firmaya, ikincisi mallarla beraber taşınır, üçüncüsü ise nakliyeciye verilir. Ülkemizin de dahil olduğu taraflar arasında; Almanya, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Rusya, Belçika, Azerbaycan gibi ülkeler yer alır.

 

Karayolu taşımacılığı ile ilgili işlemleri yapmak için bu belgelerin mevcut olması gerekir.

Karayolu Parsiyel Taşımacılık

Karayolu taşımacılığı çeşitleri arasında yer alan ve nakliye sektöründe sıkça kullanılan Karayolu parsiyel taşımacılık, yurtiçi ve yurt dışı sevkiyatlarını son derece kolaylaştıran bir taşımacılık türüdür. Parsiyel taşımacılık, aynı güzergahta bulunan farklı müşterilerin siparişlerinin tek bir araç ile taşınması işlemidir. Bu durumda farklı müşterilere ait mallar, aynı konteyner ya da vagon içerisine yerleştirilir. Parça eşya taşımacılığı olarak da bilinen yöntemde genellikle kamyon, tır ya da kamyonet kullanılır. Parsiyel karayolu taşımacılığı maliyet hesaplama için yükün ağırlığı ile beraber hacmi de büyük önem taşır. Parsiyel yükün metreküp cinsinden hesaplanması ''En x Boy x Yükseklik x Adet'' şeklinde yapılır. Karayolunda 1 metreküp tonajı 333 kilogram olarak değerlendirilebilir. Parsiyel sevkiyatları Türkiye sınırları içerisinde yapılacaksa şehirlerarası parsiyel taşımacılık kapsamına girer. Taşımacılık işlemi Türkiye'den çeşitli ülkelere yapılıyorsa  karayolu parsiyel ihracat taşımacılığı, yüklemeler dış ülkelerden Türkiye'ye yapılıyorsa karayolu parsiyel ithalat taşımacılığı olarak değerlendirilir. Parsiyel teslimat, taşınacak yükün arabayı doldurmaya yetmediği durumlarda oldukça avantaj sağlar. ARLojistik olarak tek bir araçla birden fazla müşteriye yük ulaştırarak hem zaman, hem de maliyet tasarrufu sağlıyoruz.

Karayolu taşımacılığının sunmuş olduğu pratiklik ve esnekliği birleştirerek müşteri memnuniyetini en üst seviyelere çıkaran bir hizmet politikası geliştirdik. Hız ve maliyet avantajını en verimli şekilde kullanarak network ağımızı genişleterek, direkt ve aktarmalı rotaları büyütmeye devam ediyoruz. Hem uluslararası, hem de şehirlerarası karayolu taşımacılığında tüm operasyonların eş zamanlı çalışmasını sağlayarak müşterilere anlık bilgi ve raporlama sunuyoruz. Bu şekilde müşteriler, yükleri hakkında her bilgiye kolay erişim sağlarken planların aksamasına engel oluyor. Aynı zamanda müşterilerin kendi operasyon süreçlerini yönetmesi, güvene dayalı bir sistemin temellerini güçlendiriyor. Müşteri, karayolu parsiyel taşımacılığını farklı taşıma yöntemiyle de birleştirebiliyoruz. Böylece ARLojistik olarak hız ve maliyet konusunda farklılık yaratıyoruz. Bünyemizde çalışan uzman kadromuzun danışmanlığı ile müşteriye bıraktığımız bu opsiyonlar, çok daha verimli bir taşımacılığın gerçekleşmesini sağlıyor.

 

İntermodal Taşımacılık

Karayolu lojistik çeşitleri arasında yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bir diğeri de intermodal taşımacılık modelidir. Bu yöntem sayesinde taşınacak mal, bir ya da birkaç ulaşım aracı ile taşınır. Taşıma işlemi sırasında kullanılan konteynerin içi boşaltılmaz, direkt olarak bir araçtan diğerine aktarılır. Bu taşımacılık modelinde birçok taşıma aracı entegre şekilde çalışır. Bu sistem karayolu, denizyolu, demiryolu ya da havayolu gibi türlerin uyum içerisinde çalışmasına yardımcı olur. Böylece hem zaman, hem de maliyet tasarrufunun sağlanması amaçlanır. Aynı zamanda ürünlerin el değmeden taşınması sayesinde hem temizlik, hem de güvenlik seviyesini arttırır. Bu taşımacılık sisteminin faydalarından biri de ekipmanların kolayca taşınabilmesidir (Trenin gemilerle, traktörün kamyonla taşınması gibi). Avantajlardan bir diğeri ise, malların birden fazla taşımacılık şirketiyle taşınmasıdır. Rekabet ortamının oluşması, denetimin arttırılması, fiyat çeşitliliği gibi birçok sebeple güvenli bir taşıma işleminin gerçekleşmesi amaçlanır. Yükleme ve taşıma işlemlerinin düzenle yapılması, sürecin takip edilmesini kolaylaştırarak daha sabit bir fiyat avantajı sunar. Çeşitli hava koşullarından daha az etkilenmesi sebebiyle de sıkça tercih edilir. Dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinin sıkça başvurduğu yöntem sayesinde hem düşük maliyet, hem de hızlı ve pratik bir taşıma imkanı sunar. Tek bir ulaşım yönteminin kullanılmaması sebebi ile u'e kadar daha az CO2 salınımı sağlar. Karbon ayak izini azaltması sayesinde de çevre dostu bir taşımacılık modeli oluşturur.

 

Ro-Ro Taşımacılığı

Karayolu taşımacılık sistemini bambaşka boyutlara taşıyan türler de mevcuttur. İngilizce'de Roll on ve Roll of kelimelerinin kısaltılması ile oluşan Ro-Ro taşımacılığı tekerlekli araçların gemi vasıtasıyla bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlayan taşımacılık türüdür. İlk olarak kısa mesafelerde kullanılabilen küçük Ro-Ro araçları, taksi gibi araçların taşınmasıyla ortaya çıkmıştır. Hem pratik, hem de güvenilirliği ile oldukça sevilen yöntem, yıllar geçtikçe Ro-Ro gemilerine dönülerek geliştirilmiştir. Bu taşımacılık türü karayolunda taşıma yapan araçların, yolculuklarının belirli kısmını denizyolu ile tamamlamasını sağlar. Az maliyeti ve güvenli ulaşımı ile yurt dışı taşımacılığında sıkça tercih edilir. Aynı zamanda vize sorunu, hudut kapılarında bekleme, karayolu geçiş belgesi süresinin dolması gibi problemlerin oluşmasını engeller. Malların yükleme ve boşaltılma işlemleri de oldukça kısa sürer. Merak edenler için Ro-Ro taşımacılığı nedir sorusunun cevabı bu şekilde özetlenebilir. Bu yöntem ile taşınabilen yükler statik, çekilebilir ve kendinden yürür olmak üzere 3 kategoride incelenir. Bunlar;

Statik Yükler: Tekne, inşaat ekipmanları, çekici, konteyner, tank,

Çekilebilir Yükler: Dorse, yat, mobil beton santrali,

Kendinden yürür yükler: Otomobil, tır, kamyon, iş makineleri, mobil vinç gibi araçlar, Ro-Ro taşımacılığında sıkça tercih edilir.

 

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz